sâmbătă, 18 august 2012

Patrimoniul arhitectural



moNUmente UITATE (3)


Castelul Mikes - Cisteiu de Mures, judetul Alba



    
    Ansamblul castelului Mikes Janos (castelul, curia, capela, hambarul) si biserica de lemn Sfantii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor in anul 2004. 
    Inca din 1994 cladirea era goala, in ruina si nepazita, fiind intr-o stare avansata de deteriorare. A ramas practic doar fatada...
    Intreg ansamblu este orientat pe lungime, capela dominand caracterul de orizontalitate. Avea si etaj, poarta de acces (de secol XVIII), precum si un sediu al administratiei pontificale (datat 1796) si un hambar. Au disparut aproape in totalitate. A ramas in schimb capela. De fapt, 3 din cei 4 pereti exteriori.
   Localnicii spun ca a existat si o gradina foarte frumoasa; a disparut cu totul odata cu venirea comunistilor la putere, domeniul fiind transformat in CAP. Apoi a functionat ca si gradinita. Dupa 1989 s-a distrus, prin nepasare si furt, aproape totul.



Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba


    Dar si pana la acest nivel de ruina, istoricii identifica un ansamblu impresionant prin rigurozitatea structurii si eleganta stilisticii, de factura clasicista, asadar de inspiratie antica. Este ceea ce se vede, de fapt, in ferestrele rotunjite si in colonada cu capiteluri de ordin doric, cu 14 coloane in total, care impodobeste fatada nordica a cladirii. 

Castele din Romania: Castelul Mikes din Cisteiu de Mures - judetul Alba

castelul mikes cisteiu de mures




Exemplu clasic al sintagmei "ce avem si nu stim sa folosim". 
Din lene, nepasare, rea vointa sau nepricepere. Nici nu mai conteaza !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu