vineri, 31 august 2012

Heads



Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Dumitru Gorzo


New Jersey Muzeum of Contemporary Art (NJMoCA), S.U.A.


    Expoziţia, organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al ICR New York, va transforma centrul oraşului istoric Red Bank din statul New Jersey într-o galerie de portrete în aer liber.   
    Iubitorii de artă vor avea ocazia să vadă (in perioada 19 august-14 octombrie 2012), în exclusivitate, peste 50 de noi lucrări de mari dimensiuni ale artistului român în care foloseşte portretistica ca pe o observaţie nuanţată a spiritului uman, având ca subiect capete expresive, alegorice, stranii sau futuriste.    
    Curatorul expoziţiei este Marek Bartelik, curator independent, istoric de artă şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.
    Opera lui Dumitru Gorzo sfidează categorizarea, artistul combinând tehnici de street art, performance art, pictură şi sculptură. 



gorzo

gorzo


   Este unul dintre cei mai apreciati dar si mai controversati artisti contemporani. A reusit sa enerveze mintile pioase cand a facut Catedrala Mantuirii Neamului din bucatele de slanina, cand 
i-a pus sani lui Stefan cel Mare si a provocat confuzie unor ziaristi cu coconii lipiti prin tot Bucurestiul (acestia au crezut ca este vorba despre o secta satanista). In 2006 am putut vedea o expozitie suta la suta Gorzo pe doua etaje ale MNAC-ului (fiind pentru prima data cand un singur artist expune intr-un spatiu atat de mare la Muzeul National de Arta Contemporana (Palatul Parlamentului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu